Nieuws

Gepubliceerd op: 08-05-2018

Beperkte investeringen en forse besparingen met een hybride installatie

Hybride installaties zijn helemaal actueel en winnen bovendien steeds meer aan populariteit. In het vroege voorjaar was het al in het nieuws; over 3 jaar zou de traditionele cv-ketel niet meer bestaan. Toen gaven wij al aan dat de installatie van een hybride warmtepomp een duurzaam en betaalbaar alternatief is.

Beperkte investeringen, forse besparingen

Het grootste struikelblok van de aanschaf van een warmtepomp of een hybride systeem is de hoogte van de investeringen. Althans, veel mensen verwachten dat de aanschaf van een dergelijk systeem nog steeds heel duur is. Maar is dat terecht? Veel fabrikanten leggen namelijk steeds meer de nadruk op duurzaamheid in combinatie met betaalbaarheid, oftewel een goede verhouding tussen kwaliteit en betaalbaarheid.

Neem bijvoorbeeld de fabrikant Nefit. Zij hebben drie hybride basisoplossingen samengesteld, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding centraal staat. Geen nieuwe producten met talloze nieuwe functies, maar nieuwe varianten qua opstelling met bestaande producten. En deze oplossingen kunnen forse besparingen betekenen op de energierekening, met name qua gasverbruik. Zo kan de aanschaf van een hybride warmtepomp tot een besparing leiden van wel 80% op het huidige gasverbruik!

Oplossing 1: verduurzamen met een warmtepomp en buitenunit

Heb je in de afgelopen jaren een nieuwe cv-ketel gekocht, maar wil je toch je installatie verduurzamen? Deze oplossing is speciaal bedacht voor mensen die een HR-combiketel hebben in hun woning die nog niet aan vervanging toe is. Hierbij wordt er een Enviline warmtepomp, in combinatie met een buitenunit, aan de bestaande ketel gekoppeld. Deze warmtepomp zorgt vervolgens voor de verwarming, waarbij de buitenunit gebruikt wordt als duurzame bron van energie. De cv-ketel draagt nog bij wanneer de temperatuur te laag is (bij kou) en voor de warmwatervoorziening. De voordelen van deze oplossing zijn:

 • Een klein vermogen volstaat (leverbaar van 3 kW t/m 16 kW)
 • Een compacte buitenunit
 • Een fors lager gasverbruik, tot meer dan 80% voor je cv-ketel
 • Aanzienlijk lagere uitstoot van CO2
 • De huidige cv-ketel gaat langer mee

Oplossing 2: verduurzamen met een warmtepomp zonder buitenunit

Wil je liever geen buitenunit aanschaffen? Voor woningen met een mechanische ventilatie kan de Ventiline warmtepomp aangeschaft worden voor de juist mate van verduurzaming. De restwarmte uit de ventilatielucht wordt gebruikt door de boiler in de warmtepomp, vervolgens wordt dit gebruikt in het cv-circuit. De huidige cv-ketel zorgt vervolgens alleen nog voor bijverwarming. De voordelen van deze oplossing zijn:

 • Een klein vermogen volstaat: 1,4 kW
 • Er is geen buitenunit nodig
 • Een lager gasverbruik tot wel 50%
 • Drie functies: centrale verwarming, warm water en mechanische ventilatie

Oplossing 3: de cv-ketel vervangen door een hybride installatie

De laatste oplossing ten slotte is een complete vervanging van de huidige cv-ketel. Wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is, of wanneer je voor een volledig duurzame installatie wilt gaan is dit dé geschikte oplossing. Deze oplossing is met name kostenefficiënter aangezien de installatie ineens is, in plaats van een uitbreiding of vervanging van huidige onderdelen. De voordelen van deze oplossing zijn:

 • Een klein vermogen volstaat (leverbaar van 3 kW t/m 16 kW)
 • Een compacte buitenunit
 • Een fors lager gasverbruik, tot meer dan 80% voor je cv-ketel
 • Installatie is kostenefficiënter dan uitbreiding of aanpassing van huidige installatie

Wil je meer informatie over de aanschaf of uitbreiding van een hybride installatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, we adviseren je graag op het gebied van de verduurzaming van je woning. Bovendien kunnen we je huidige situatie bespreken, waarbij we een met bovenstaande oplossingen altijd een geschikte oplossing voor jou kunnen vinden!

Neem contact op

Terug naar het overzicht

Ook interessant...