Assortiment warmtepompen

Bij de aanschaf van een warmtepomp kun je kiezen uit een aantal systemen, waarbij ons assortiment bestaat uit een lucht/water warmtepomp of een water/water warmtepomp. Beide systemen hebben een andere werking en hebben verschillende voordelen. Hieronder leggen wij de werking van beide systemen uit.

Een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Door een geluidsarme unit buiten de woning te plaatsen, wordt energie uit de buitenlucht onttrokken. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om tapwater te verwarmen, welke gebruik kan worden in bijvoorbeeld vloerverwarming, bad of douche. Voordelen van een lucht/water warmtepomp zijn de gunstige aanschafprijs, (relatief) lage installatiekosten en de energiezuinigheid.

Een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp maakt gebruik van een open bron systeem, ook wel WKO genoemd, en wordt veel toegepast bij bedrijfspanden of als collectief systeem bij woningbouw. Een open bron systeem bestaat uit een koude en een warmte bron. Het collectieve systeem pompt grondwater uit de warme bron omhoog en onttrekt de warmte waarmee de woning wordt verwarmd. De individuele warmtepomp in huis zorgt ervoor dat de warmte gebruikt kan worden binnen de woning. De overgebleven koude wordt in de koude bron weer in de grond gebracht. In de zomer wordt deze richting gedraaid en wordt grondwater uit de koude bron omhoog gepompt om de woning mee te koelen, de warmte wordt vervolgens via de warmte bron weer terug in de grond gebracht. Voordelen van een lucht/water warmtepomp zijn het hoge rendement, de grootte van het systeem en de natuurlijk de mogelijkheid om een woning of pand te zomers te koelen.